Menu Sluiten

De definitie van een project

Een veelgestelde vraag: Wat is een project? Je kunt veel zaken een project nomen. Het woord project wordt al snel gebruikt als iets een bepaalde activiteit vraagt of veel werk lijkt te zijn. Als het gaat om projectmanagement is het echter van belang om te weten of iets echt een project is. Want als het een complex project is, dan is het aan te raden dit ook projectmatig goed aan te pakken.

De definitie van een project is bedoeld om het verschil te maken tussen een klus of taak en een project. Natuurlijk kunnen klussen en taken ook complex zijn, maar als deze door één persoon kunnen worden gedaan, spreek je niet over een project in de zin van projectmanagement.

schoolproject
Voorbeeld van een knutsel schoolproject. Dit is geen project volgens de definitie van projectmanagement

De definitie van een project volgens projectmanagement methodieken komt min of meer op het volgende neer:

  • Een project is tijdelijk.
  • Een project heeft een duidelijke projectstart en einddatum.
  • Heeft een doelstelling waarbinnen resultaten behaald moeten worden.
  • Een project heeft de Focus op een concreet resultaat.
  • Er is een duidelijke opdrachtgever.
  • Er is een projectbudget beschikbaar.
  • Een project bestaat uit verschillende disciplines en/of bepaalde mate van complexiteit.

Als aan één of meer van de bovengenoemde kenmerken niet aanwezig zijn bij de omschrijving van de werkzaamheden, is het verstandig om na te gaan of het werk wel als een project gedefinieerd zou moeten worden, welke aanpak nodig is of welke aanvullende informatie gewenst is.

Voldoet jou opgave grotendeels aan de definitie voor projecten, gefeliciteerd! Je hebt een echt project in handen en je bent precies op de juiste website beland om over het managen daarvan meer informatie op te doen.

Deel deze kennis!

1 reactie

Reacties zijn gesloten.