Menu Sluiten

Agile

Wat is Agile

Agile is een term die tegenwoordig veel langskomt en wordt gebruikt om een bepaalde slankheid en wendbaarheid in te brengen bij bedrijfs- en ontwikkelingsprocessen. De eerste verwarring ontstaat vaak bij de vergelijking tussen Lean (slank) en Agile (lenig). Dit lijkt elkaar prima te versterken en er zitten ook veel overlappen in de verschillende methoden.

agile

Vooropgesteld, Lean is ouder en gebaseerd op een oorsprong in 1926 bij de oprichting van de Toyoda Automatic Loom works in Japan. In 1988 is de term Lean voor het eerst in het westen gebruikt. Deze term en vertaling van de werkwijze was in feite onbekend in Japan. De oorsprong van de term Agile is ontstaan nadat in 2001 het Agile Manfesto is opgesteld, de uitwerking gebaseerd op idee├źn uit de jaren negentig. Agile is bijvoorbeeld een paraplu voor werkvormen zoals Scrum.

Agile vs Lean

Om een beeld te geven van de focus van Agile, is hieronder het globale verschil weergegeven tussen Agile en Lean:

Agile richt zich op: Veranderen en innoveren, aanpassen, co creatie met klanten, disruptie, interactie en zelforganisatie. Lean richt zich meer op: Verbeteren, effici├źntie, waarde voor de klant, standaardisering, afstemming en streven naar perfectie. De vergelijkingen tussen de twee zijn overigens in basis ook weer erg groot. Beiden richten zich natuurlijk in sommige gevallen gewoon op het kanaliseren van boeren verstand als het gaat om de beste manier om iets goed en kwalitatief aan te pakken.

Agile en scrum

De gedachte voor Agile komt onder andere uit de ICT sector. Een groot probleem bij innovaties en ontwikkelingen in de ICT sector is dat als je vooraf alle stappen helemaal tot in de puntjes uitwerkt, en met een relatief vast team werkt, zoals bij projectmanagement vaak het geval, je je tussentijds niet de kans krijgt om tijdig aanpassingen te doen en de koers te buigen.

Een belangrijke methode die valt onder de Agile filosofie is Scrum. Waarmee we direct duidelijk willen maken dat Scrum in feite een onderdeel is die valt onder de paraplu van Agile.

Deel deze kennis!